Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ



 Η Ιφιγένεια πήρε το μεγάλο μαχαίρι, έκοψε με υπομονή,  κριτς-κριτς, το παγωμένο καρπούζι και το βαλε στην πιατέλα. Ύστερα έφερε το γεμάτο μυρωδάτη τσικουδιά καραφάκι της μαζί με τα τέσσερα ποτηράκια της ρακής τα ζωγραφισμένα απ’ το Σταθόπουλο, που τα φύλαγε σαν τα μάτια της μέσα στο παλιό σκαλιστό έπιπλο της γιαγιάς της. Αμέσως μετά τις πρώτες ρουφηξιές η Ιφιγένεια άρχισε να σχολιάζει:
-Να δούμε τι θα μας αραδιάσεις στο αρθράκι σου αύριο. Άραγε θα μας γράψεις πως ο Παπανδρέου πανηγυρίζει μόνος του για τη σωτηρία της Ελλάδας;  Ή μήπως να υποθέσουμε πως οι «αγανακτισμένοι» θ’ αλλάξουν στάση και θα πανηγυρίσουν μαζί με τον Παπανδρέου  για τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην Ευρώπη; Κούνια που σας κούναγε φουκαράδες μου!
 Η Ιφιγένεια το συνήθιζε να εκεφράζεται «χύμα». Τα μεγάλα μαύρα της μάτια σκοτείνιαζαν ακόμη πιο πολύ όταν θυμόταν το άνεργο αδέρφι της.
 -Ξέρετε εσείς τι σημαίνει ανεργία; Η ανεργία είναι η χειρότερη μορφή βίας… Ο αδερφός μου είναι άνεργος. Εγώ είμαι άνεργη. Ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό;
 Ο Θωμάς, ο Γιώργος κι εγώ σηκώσαμε όλοι μαζί τα χέρια ψηλά με απελπισία.
-Φτάνει, δεν χρειάζεται αυτή η ανάλυση. Τα γνωρίζουμε αυτά πολύ καλά βέβαια. Είσαι μια Ιφιγένεια πραγματική, σε ετοιμάζουν για θυσία στο βωμό της τραπεζικής παντοδυναμίας και επικράτησης, στο βωμό μιας κακώς εννοούμενης Ευρωπαικής Ένωσης που τρώει τα παιδιά της.  
 -Τότε αφήστε με να σας πω κάποιες άλλες σκέψεις μου, συνέχισε η Ισμήνη ακάθεκτη. Μέσα σε αυτή την μακροχρόνια κρίση έχουμε χάσει την έννοια της ψυχαγωγίας και της ψυχικής μας ηρεμίας. Δεν μας γεμίζει το να αράξουμε στην παραλία με τους κολλητούς και ένα τρανζιστοράκι..δεν μας αρκεί η καλή παρέα στο σπίτι παίζοντας παιχνίδια και σπάζοντας καθαρή και ατόφια πλάκα..δεν μας γεμίζουν τραγούδια με στίχους που μπορεί να χρειαστούν και δεύτερη ανάγνωση γιατί δεν είναι πιασάρικα..δεν μας γεμίζει να κρατήσουμε το κινητό μας και τα ρούχα μας πάνω από ένα χρόνο γιατί δεν είναι πια στην μόδα…
 -Σ’ αυτά μας βρίσκεις σύμφωνους, και τους τρεις. Έχω κουραστεί όμως και έχω αηδιάσει μέσα σ’ αυτή την ζοφερή της χώρας πολιτικοοικονομική πραγματικότητα. Αυτές τις ημέρες επικεντρώνομαι με χαρά σε ανθρώπους πραγματικούς και ρωμαλέους, τους πνευματικούς άρχοντες και στυλοβάτες θα έλεγα της πόλης αυτής που άλλη ήταν, άλλη είναι και αλλιώς πρόκειται να καταλήξει.
  Όχι πως εγώ είμαι ο «ξερόλας» δηλαδή, που ξέρω τα πολλά κι ο νους μου «κατεβάζει». Θα σας το πω και αν θέλετε πιστέψτε το: Ο Γιώργος Εκκεκάκης μόλις διάβασε το κείμενό μου της επιστολής μου προς εκείνον (και προς όλους τους Ρεθεμνιώτες άλλωστε), έσπευσε να  μου χαρίσει μιαν επιμελημένη ανατύπωση του ποιήματος του Ρεθύμνιου ποιητή Αντώνιου Αχέλη που για πρώτη φορά έφτασε σε Κρητικό έδαφος!  Αστραπιαία, μέσα σε δυο μέρες από τη στιγμή που το ονειρεύτηκα, είχε γίνει πραγματικότητα, μπορούσα να κρατώ στα χέρια και να διαβάζω την «Πολιορκία της Μάλτας», τους στίχους που ερχόταν από μιαν άλλη εποχή, από τα βάθη του χρόνου, από το 1571.
 Δεν θα το πιστέψετε: Κάποιοι από τους 2541 ομοιοκατάληκτους 15σύλλαβους στίχους του μοιάζουν τόσο φρέκιοι που λες και αναφέρονται στο σήμερα:
«Πειδή σκαιρόν που φθάσαμεν άρχοντες τιμημένοι
Θωρούμεν πράγματα φρικτά σ’ όλην την οικουμένη
Πείνες, θανατικά, νερά, φωτιές εξ ουρανόθεν,
Εκείθεν σύγχισες πολλές, ήχους οπλών εδώθεν….»  
Καταλάβαινα πως η Ιφιγένεια ακούγοντας όλα αυτά βαριόταν θανάσιμα. Η αγωνία της ανεργίας και της οικονομικής στενότητας την είχε τσακίσει, τίποτα άλλο δεν τραβούσε την προσοχή της. Της πρότεινα να πάμε βόλτα. Θα την πήγαινα περίπατο στην παλιά πόλη, θα την κερνούσα παγωτό, θα της μιλούσα για τους αγαπημένους της καλλιτέχνες, τον Γιάννη Αγγελάκα και τον Χρήστο Θηβαίο.
-Πες της το με ένα τραγουδάκι ρομαντικό, πες της το μ’ ένα γιουκαλίλι, μου ψιθύρισε κοροιδευτικά ο Θωμάς.
 Μα εγώ έβλεπα στο πρόσωπο της Ιφιγένειας την άλλη, την μυθική Ιφιγένεια, τα νιάτα που κάποιοι  αποφάσισαν να θυσιάσουν.  Έτσι πάντα αποφασίζεται η θυσία των νέων από τους δυνατούς, πολύ εύκολα,  πολύ απλά, χωρίς πολύ σκέψη, αρκεί μόλις ένας χρησμός.  Όπως και τότε στην Αυλίδα.




Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η Κρητική Αναγέννηση, ο Αντώνιος Αχέλης κι εμείς.

Η Κρητική Αναγέννηση, ο Αντώνιος Αχέλης κι εμείς.
(στον Γιώργο Εκκεκάκη)

                            Αγαπητέ Γιώργο,
  Κανονικά θα έπρεπε να σε προσφωνήσω «αγαπητέ μου δάσκαλε», αφού κάποτε στο παρελθόν υπήρξα μαθητής σου. Φαντάζομαι όμως ότι αν προσπεράσω τα τυπικά θα το χαρείς περισσότερο.  Το εντυπωσιακό είναι άλλο: Ότι τα πιο συναρπαστικά σου μαθήματα, μου τα παρέδωσες όχι τότε που είσουν δασκαλος  και ήμουν μαθητής, αλλά μερικές δεκαετίες αργότερα (τώρα)!

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

ΕΚΕΙΝΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ … ΟΛΑ!

 Ο Θωμάς έβαλε την κουτάλα κι ανακάτεψε το τσικάλι με τα φρέσκα φασολάκια που άχνιζαν, έναν ατμό γαργαλιστικό, γεμάτο υποσχέσεις.
-Για ένα συνταξιούχο εκπαιδευτικό, το μαγείρεμα στη σημερινή πραγματικότητα είναι μια πολύ καλή απασχόληση, σε βεβαιώνω. Βιώνεις την τροφή, το φαί που θα φας, πριν το φας. Το ζεις και το εμπεδώνεις. Το φιλοσοφείς και σκέφτεσαι πως δεν είναι βέβαιο ότι θα το έχεις και αύριο.

ΕΚΕΙΝΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ … ΟΛΑ!

 Ο Θωμάς έβαλε την κουτάλα κι ανακάτεψε το τσικάλι με τα φρέσκα φασολάκια που άχνιζαν, έναν ατμό γαργαλιστικό, γεμάτο υποσχέσεις.
-Για ένα συνταξιούχο εκπαιδευτικό, το μαγείρεμα στη σημερινή πραγματικότητα είναι μια πολύ καλή απασχόληση, σε βεβαιώνω. Βιώνεις την τροφή, το φαί που θα φας, πριν το φας. Το ζεις και το εμπεδώνεις. Το φιλοσοφείς και σκέφτεσαι πως δεν είναι βέβαιο ότι θα το έχεις και αύριο.
-Γιατί  κάθε λίγο και λιγάκι αναστενάζεις Θωμά; Τι σε βασανίζει πάλι, μου λες;  Φιλοσοφία της ….τροφής θα έχουμε σήμερα;
- Φταίει ο Σεφέρης και ο Ελύτης και ….δεν ξέρω ποιος άλλος. Εκείνοι φταίνε που μίλησαν …ωμά! Η ελληνική κοινωνία έχει ακόμη ανθρώπινη ποιότητα αλλά κι αυτή πεθαίνει μέσα στην πίκρα.Μετά την κατάρρευση της Εθνικής Οικονομίας και την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος εφαρμογής του Μνημονίου από την Βουλή των Ελλήνων, εμένα ότι και να πεις, η Ελλάδα με πληγώνει. Κι αυτός ο Σεφέρης πως μπόρεσε να το πει τόσο ωμά, τόσο σκληρά, τόσο αλύπητα…
- Όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει. Για πρόσεξε: Με πληγώνουν οι βουλευτές που δεν ψηφίζουν πια ανεπηρέαστοι αλλά χειραγωγημένοι από τους ξένους. Με πληγώνει ο ο Παπανδρέου που αποφάσισε ότι οι περισσότεροι γέροντες και γερόντισες θα ζουν με εισοδήματα της τάξεως των 300 ευρώ τον μήνα….
 Για πολλές γερόντισσες η τύχη δεν είναι τόσο σκληρή αφού υπάρχει ακόμα η οικογενειακή αλληλεγγύη που καλύπτει εκτός των άλλων και το κόστος διαβίωσης.  Πόσες χιλιάδες όμως γέροντες και γερόντισες δεν πρόκειται να έχουν αυτή την τύχη; Μάλλον αρκετές. Μερικοί που διαβάζουν στατιστικές  λένε ότι είναι οι περισσότεροι. Όπως και να’ χει είναι πάρα πολλοί και η αλήθεια πονάει.
-Αν ήμουν υπουργός παιδείας θα έβαζα υποχρεωτικό μάθημα σε δημοτικά και γυμνάσια στα ελληνικά σχολειά τα  έργα του Σεφέρη, του Ελύτη και κάποιων άλλων ακόμη.  Αυτή ηγενιά μας έδειξε ότι μπορεί να είναι καύχημα να είσαι Ελληνας σήμερα. Δεν είναι ανάγκη να επικαλούμαστε τους Αρχαίους. Έχομε κι εμείς οι νεότεροι – ή τουλάχιστον κάποιοι από μας - τσαγανό.
 «Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.» (Οδυσσέας Ελύτης, Μικρός Ναυτίλος).
- Κι έτσι, με όλα αυτά παραμένω ένας ιδιώτης μοναχικός κι απαρηγόρητος, που δεν καταφέρνει να ανήκει πουθενά, σε καμμιά κοινότητα (ούτε καν των ποιητών), σε κανένα «μη κερδοσκοπικό σύλλογο» (…Χριστούλη μου),  σε κανένα  «Ωδείο» και πάει λέγοντας!
-Εσένα τελικά δεν σε πληγώνει η Ελλάδα αλλά ο …Σεφέρης σου κι εκείνος ο άλλος  ο… –πως τον είπες; - Ο Ελύτης! Εκείνοι σε διεγείρουν, σε «τσιτώνουν»  και δεν σ’ αφήνουν ήσυχο στον καναπέ σου! Εκείνοι θαρρώ πως φταίνε για …όλα τα δεινά μας!

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΝΙΑ


-Λυπούμαι για την ακατανόητη στάση του Παπανδρέου που επιμένει να «σώσει» δια της βίας την Ελλάδα. Λυπούμαι για τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (το Σ πρέπει να φύγει πλέον από το όνομα του κόμματος διότι δεν έχει καμμιά σχέση πια το ΠΑΣΟΚ με σοσιαλιστικό κόμμα).